Affischjägarens bekännelser

Välkommen! Här kan du följa med affischjägarens äventyr och relativt stora tankar. Varje månad bjuder han på häpnadsväckande insikter och hisnande tips.

Vi firar Arkivens dag

14 november 2020

I dag har Affischjägaren endast en sak på hjärtat.

Affischjägaren vill tacka arkiven.

Tack för att ni sparar vår historia.
Tack för att ni dokumenterar en svunnen tid.
Tack för att ni hållit ställningarna genom samhälleliga och politiska omvälvningar.

Tack för att vi får komma på besök.
Tack för att vi får bläddra bland dammet och hitta pärlorna.
Tack för att vi lever i ett samhälle där offentliga medel används så att vi alla kan minnas.

Tack för att allt ni sparar.
Tack för att ni katalogiserar turistbroschyrer.
Tack för att ni restaurerar reseaffischer.
Tack till er som jobbar i arkiven.
Tack för er passion och ert detaljintresse.
Tack för att ni ofta är halvgalna arkiv-freaks.

För utan er och utan arkiven hade inte, bland mycket annat, det kulturarv som vi på Come to Sweden jobbar med – svenska travel posters – någonsin nått en ny generation.

Utan er skulle 2020-talet inte veta hur festligt kreativa konstnärerna var för över hundra år sedan. Hur de tillsammans med smarta copywriters lyckades locka turister och äventyrare till Sverige.

Ja, utan arkiven hade Sverige varit så mycket tråkigare.

Så till sist vill Affischjägaren upprepa sig och säga: Tack!

Bild: Helsinkikuvia, licens CC BY 4.0

Allt som behövs är en (stilig) reskamrat

11 juni 2020

Sommaren 2020 är här! Så nu går du som världsresenär kanske omkring och drömmer om, låt oss säga, Berlin, Balaton eller Bahamas?

Berlin – pulsen i en metropol? Balaton – svalka sig i en glittrande azurblå insjö? Bahamas – sandstrandens ljuva lätthet i karibisk havsmiljö?

Oj, oj. Det är bara att glömma det där.  Men än sen? Ur kriser föds de bästa idéerna. Dags alltså att tänka högre, bättre – och mera exotiskt!

Till att börja med: Varje riktigt lyckad resa kräver en reskamrat. Och ett resmål. Får jag därför presentera: Den klassiska svenska reseaffischen. Din vän och ditt resmål.

Så hänger du med på resan? Ska vi börja med Stockholm, det som vi så gärna kallar ”Skandinaviens huvudstad”?

Med affischens hjälp njuter du av kultur och det gör du med självklar elegans. Eller så glider du in från de stora haven och hälsas välkommen av ett visst stadshus vid horisonten. Hur man än vrider på det är du i centrum.

Med affischens hjälp lär du dig också att goa Göteborg – vårt kära ”Lilla London” – är en medeltida stad där solen alltid skiner på Skansen Kronan (om någon skulle få för sig att invadera, liksom).

Med affischens hjälp förstår du dessutom att Helsingborg är staden där historien möter semestern. För vem vill inte njuta av Kärnan – en hälsning från medeltiden – för att sen springa ut på en oändlig sandstrand?

Berlin? Pöh. Ingen match för affisch-metropolerna Stockholm, Göteborg och Helsingborg, eller hur?

Bra. Låt oss nu tala om våra vattendrag.

I Värmland domineras allt av Klaraälven som rinner ut i mäktiga Vänern. I övrigt är Värmland ett naturens paradis med vissa inslag av kultuhistoria (en kyrka). Men se! Också i Jämtland strömmar forsarna fritt och fiskarna är stora. Dessutom är nätterna ljusa!

Balaton? Underbart. Men affischernas och verklighetens svenska vattendrag väntar på dig. Och de är minst lika underbara.

Låt oss fortsätta med havet.

I affischernas Visby är vattnet i sanning azurblått, medan du i Varberg likt ett trollslag förvandlas till ett barn som leker i sanden och plaskar i havet. Glöm alltså för allt i världen inte att du kan kurera dig i Varberg!

Karibien? Tja. Vi svenskar har alltid skrutit med att vi är realistiska drömmare. Och sådana drömmer istället om platser som Gotland, Varberg eller Öland.

Dessa klassiska reseaffischer skapades främst på 1930- och 1950-talen. De skapades för att locka utländska äventyrare till det exotiska Sverige.

Men de skapades också för oss svenskar. För att få oss att upptäcka det egna landet.

Allt finns ju precis runt knuten. Det fanns då och det finns nu. Det enda som behövs är en reskamrat och ett resmål. Reseaffischen är både och.

Hellre sprider man glädje!

12.5.2020

Du har säkert märkt det hos ditt postombud? Anställda som med svetten lackande släpar på säckvis med vykort? Jepp, vi har återupptäckt en härlig tradition.

Och ingen är gladare än jag. För i egenskap av affischjägare vet jag att många av Sveriges stiligaste vykort är skapade av illustratörer som i tiderna jobbade både som affisch- och vykortskonstnär.

Dessutom visste också våra stolta affischkonstnärer att bilderna som de målade för hand alltid måste funka också i förminskad form: som broschyromslag, som vykort, som tygmärken för resväskor.

Ta som exempel Gotthard ”Gotte” Gustafsson och Ranke Sandgren. Med Gustafssons klassiska affisch blev ett besök på Skansen både stiligt och trendigt. På 1950-talet lockade Sandgren oss till Norrbotten. Två olika konstnärer med helt olika stilar. Men deras ikoniska motiv har överlevt alla trender och alla nycker. Och nu är de redo att pigga upp din kompis i karantän: antingen i grannkvarteret eller på andra sidan jordklotet.

Därför nu vill jag ge dig chansen att dela med dig av det stiligaste Sverige har att erbjuda: en klassisk eller modern reseaffisch på ett vykort:

Köp 15 vykort, betala för 10, med koden POSTCARDLOVE
(giltig till 20.5.2020)

Var inte orolig, du kommer säkert att hitta motiv som du gillar: vi har 70 motiv du kan välja och vraka bland. Och fler kommer att dyka upp…

Håhå, bäst att de där postanställda börjar träna sina biceps.

Magnus Londen, Affischjägare

Hör gärna av dig! magnus.londen(at)cometosweden.se

PS. Tack för alla era glada tillrop efter mitt förra brev, jätteroligt! Låt mig gärna veta om det är något särskilt om svenska reseaffischer ni vill att jag ska skriva om i nästa brev, det blir en sommarspecialare!

105 skäl att lägga undan skärmen

9.4.2020

Just i dag har vi bara två frågor:

• Börjar din dos av skärmtid vara fylld för den här våren?
• Visste du att vi på Come to Sweden har en konstskatt som kan bli din?

Vårt tips är därför: Lägg undan skärmen, glöm Game of Thrones och Instagram. Ge istället konsten en chans, på dina egna väggar. Redan en enda klassisk svensk reseaffisch får dig nämligen på mycket bättre humör – det lovar vi*.

Ja, vem skulle inte föredra att stirra på det sköna Sverige? Detta otroliga affisch-paradis där solen aldrig går ner, där såväl havet som sjöarna är blåa som blåbär och varje måltid är ett kulinariskt crescendo.

För låt oss vara ärliga: eftersom det just nu inte är speciellt aktuellt att resa är våra affischer din bästa chans att uppleva Sverige.

I vårt sortiment av affischer (du har cirka 105 motiv/storlekar att välja mellan) hittar du nämligen härliga vintageklassiker. Oavsett vilka affischer du väljer kan du vara säker på att dina väggar där hemma blir bra mycket roligare än ditt Instaflöde.

Synd bara att du inte kan scrolla på dina väggar.

Klicka här för att hitta din livsglädje >>

Mot sommaren!

Magnus Londen, Affischjägare

Hör gärna av dig! magnus.londen (at) cometosweden.se

*) Om du efter att ha hängt upp en Come to Sweden-affisch ändå skulle känna att du är på sämre humör än innan, behöver du bara returnera affischen till oss. Vi lovar att inte ställa några jobbiga frågor.