Allt som behövs är en (stilig) reskamrat

Allt som behövs är en (stilig) reskamrat

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Sommaren 2020 är här! Så nu går du som världsresenär kanske omkring och drömmer om, låt oss säga, Berlin, Balaton eller Bahamas?

Berlin – pulsen i en metropol? Balaton – svalka sig i en glittrande azurblå insjö? Bahamas – sandstrandens ljuva lätthet i karibisk havsmiljö?

Oj, oj. Det är bara att glömma det där.  Men än sen? Ur kriser föds de bästa idéerna. Dags alltså att tänka högre, bättre – och mera exotiskt!

Till att börja med: Varje riktigt lyckad resa kräver en reskamrat. Och ett resmål. Får jag därför presentera: Den klassiska svenska reseaffischen. Din vän och ditt resmål.

Så hänger du med på resan? Ska vi börja med Stockholm, det som vi så gärna kallar ”Skandinaviens huvudstad”?

Med affischens hjälp njuter du av kultur och det gör du med självklar elegans. Eller så glider du in från de stora haven och hälsas välkommen av ett visst stadshus vid horisonten. Hur man än vrider på det är du i centrum.

Med affischens hjälp lär du dig också att goa Göteborg – vårt kära ”Lilla London” – är en medeltida stad där solen alltid skiner på Skansen Kronan (om någon skulle få för sig att invadera, liksom).

Med affischens hjälp förstår du dessutom att Helsingborg är staden där historien möter semestern. För vem vill inte njuta av Kärnan – en hälsning från medeltiden – för att sen springa ut på en oändlig sandstrand?

Berlin? Pöh. Ingen match för affisch-metropolerna Stockholm, Göteborg och Helsingborg, eller hur?

Bra. Låt oss nu tala om våra vattendrag.

I Värmland domineras allt av Klaraälven som rinner ut i mäktiga Vänern. I övrigt är Värmland ett naturens paradis med vissa inslag av kultuhistoria (en kyrka). Men se! Också i Jämtland strömmar forsarna fritt och fiskarna är stora. Dessutom är nätterna ljusa!

Balaton? Underbart. Men affischernas och verklighetens svenska vattendrag väntar på dig. Och de är minst lika underbara.

Låt oss fortsätta med havet.

I affischernas Visby är vattnet i sanning azurblått, medan du i Varberg likt ett trollslag förvandlas till ett barn som leker i sanden och plaskar i havet. Glöm alltså för allt i världen inte att du kan kurera dig i Varberg!

Karibien? Tja. Vi svenskar har alltid skrutit med att vi är realistiska drömmare. Och sådana drömmer istället om platser som Gotland, Varberg eller Öland.

Dessa klassiska reseaffischer skapades främst på 1930- och 1950-talen. De skapades för att locka utländska äventyrare till det exotiska Sverige.

Men de skapades också för oss svenskar. För att få oss att upptäcka det egna landet.

Allt finns ju precis runt knuten. Det fanns då och det finns nu. Det enda som behövs är en reskamrat och ett resmål. Reseaffischen är både och.