Glamour på Nordiska museet

Glamour på Nordiska museet

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

En visuell fantasiresa genom reseaffischernas Norden! Det är vad som utlovas då vår lekfulla designutställning öppnar på Nordiska museet i Stockholm i mars 2022.

Ja, hos affischjägarna på Come to Sweden håller vi på att spricka av iver. Vår utställning, som vi ordnar tillsammans med Come to Finland, visar hur de nordiska länderna ritade in sig på Europas turistkarta med långsamt tuffande längs storslagna fjordar, hälsosamt friluftsliv i exotisk fjällvärld och nattåg till Köpenhamns glada nöjesliv.

Dessa unika affischer – tryckta mellan 1890 och 1960 – visar också hur populärt resandet inom Norden var redan från början: det exotiska fanns på andra sidan gränsen! Finländarna reste till Sverige. Danskarna till Norge. Svenskarna till Köpenham… Bländande och konstnärliga reseaffischer lockade med bekväma resor på vatten och storslagen natur med fjäll, fjordar, insjöar och små huvudstäder med historiska sevärdheter.

Samtliga affischer i utställningen är i vintage originaltryck och utgör en unik helhet skapade av affischkonstnärer som i samarbete med finurliga ordknåpare målade upp bilden av Norden som resenärens paradis.

Utställningen visas 11 mars–2 november 2022 på Nordiska museet i Stockholm. Hoppas vi ses där! Vi uppdaterar med mer info kring utställningen i våra nyhetsbrev fram till mars 2022.

Update: Utställningstiden är förlängd till 31 augusti 2023!

Läs mera: cometonorden.com och nordiskamuseet.se