Välkommen till det nordiska affischparadiset!

Välkommen till det nordiska affischparadiset!

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Äntligen kan affischjägarna utbrista, med stolthet i rösten: Välkommen till vår nya show!

I vår nya utställning får du nämligen uppleva hur tidiga turister lockades att resa med ångbåt, tåg eller flyg till och inom Norden från 1890-talet till 1960-talet. Då användes illustrerade reseaffischer som reklam – i dag betraktar vi samma affischer som konstverk.

I en tid utan internet var affischer, eller ”plakat” som de kallades i början, researrangörernas sätt att nå nya kunder. Affischerna sattes upp i städer som Berlin, London, Paris och New York. Budskapet var lika enkelt som tydligt: Kom till Norden!

Den här utställningen är en eloge till konstnärerna som skapade bilden av Norden som det perfekta resmålet, ofta under knappa ekonomiska villkor och utan den uppskattning de förtjänade.

I utställningen hyllar vi också alla pionjärer på ångbåtsrederierna, järnvägsbolagen och de nationella turistföreningarna. De trodde på sin sak och spred sitt budskap med affischernas hjälp.

Vi erkänner gärna att vi älskar de här affischerna

Vi på Come to Finland & Sweden, som producerat utställningen, erkänner gärna att vi älskar de här affischerna. De är en del av Nordens historia, men samtidigt ett bortglömt kulturarv.

I utställningen får du se omkring 130 affischer – många av dem är finländska – på många olika språk. De nordiska länderna gjorde verkligen sitt yttersta för att marknadsföra midnattssolen, skidåkning i fjällen och de pulserande ”storstäderna”.

Samtliga verk är originaltryck. Vi har letat efter dem med ljus och lykta på auktioner, hos samlare och offentliga arkiv. Och vi har vänt på varje sten för att hitta berättelserna bakom konstverken, konstnärerna och researrangörerna.

Vi önskar dig många aha-upplevelser och leenden i sällskap med dessa kulturskatter. Välkommen till Nordiska museet och Stockholm!

MAGNUS LONDEN & SOPHIE HOLM
Affischjägare vid Come to Finland & Sweden

Utställningen visas 11 mars – 6 november 2022 på Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Alla texter finns på finska (som handout), svenska och engelska. Allt material plus bonusmaterial finns även som audioguider på dessa tre språk.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet