Archives

Vinter i Lappland

november 28, 2022 2:34 e m Published by

Vissa saker känns eviga. Som det harmoniska med att åka skidor i Lappland. Den här affischen skapades för nästan 100 år sedan, men det ser ju ut som 2020-talet, eller hur? Affischen gjordes på uppdrag av Svenska Turistföreningen, de visste vad folk behövde under det stressiga 1930-talet, förlåt … 2020-talet.

Discover Sweden by Anna Kuptsova

september 15, 2020 5:54 f m Published by

Vald till årets svenska travel poster år 2020 i tävlingen MySwedenPoster! Konstnären presenterar sitt verk: Den här reseaffischen är inspirerad av alla de fantastiska foton från Sverige jag stött på, liksom vyer i filmer och beskrivningar i böcker. Alla dessa bilder föreställande orörd vildmark har alltid fascinerat och inspirerat mig. Jag har tyvärr aldrig sett […]

Sweden Lapland

november 23, 2018 1:31 e m Published by

Lappland var i början av turisteran en extremt manlig domän, och många ivriga män begav sig norrut. Karavanen av kartografer, geologer och botanister ville aldrig ta slut när Malmbanan öppnat nya äventyrsstationer som Abisko, Riksgränsen och Torne Träsk. Det kan vara svårt för oss, över hundra år senare, att förstå hur extremt långt borta och […]

Lapplandia lift

november 23, 2018 1:03 e m Published by

Sol och värme och skidåkning på natten! Det är unikt för vårt land och Gunnar Nordgren har verkligen en förmåga att ilustrera detta i sina affischer.

Lapplandia solstol

november 23, 2018 1:00 e m Published by

En affisch säger mer än tusen ord. För vem drömmer inte om att åka skidor i bikini under midnattssolen, och njut av ljusa sommarnätter?

Norrbotten – Turistlandet

november 23, 2018 12:53 e m Published by

En något udda affisch kanske. Fotograf är läkaren, upptäckaren och fotografen Sixten Haraldsson. Han hade halva norra Sverige som upptagningsområde – en sann äventyrare. Haraldssons bildsamling är unik och ett sant kulturarv, och mycket av samlingen finns i Ájtte museum i Jokkmokk. Affischen är också ett exempel hur man använt samekulturen i marknadsföringssyfte för Norrbotten.

SJ midnattssolen

november 23, 2018 12:50 e m Published by

Ta tåget till polcirkeln och se den magiska midnattssolen! Bengt Brattström har i all sin enkelhet och genialitet fångat det röda ljuset som midnattssolen ger. Så kunde han också allt om färger, han var illustratör, teckningslärare på Konstfack och författare till boken Färglära som utkom 1959.

Im Hohen Norden

november 23, 2018 9:51 f m Published by

Under reseaffischens guldålder trycktes affischer oftast upp på flera olika språk, beroende på vilka länder den skulle till och vem som skulle lockas till Sverige. Den här mästerliga affischen av Olle Skrede har vi hittat på tyska, engelska och svenska. Den svenska har den något mer andefattiga texten ”Semestra i Norrland”. ”Im hohen Norden” låter […]