Gunnar Bergenholtz

1912-2006

Gunnar Bergenholtz

Gunnar Bergenholtz föddes i Göteborg, men familjen flyttade senare till Stockholm, via ett kort stopp i Borås. I Stockholm gick Gunnar på Östra Real men hoppade av studierna eftersom han visste att han ville teckna och inget annat. Konstnärligt påbrå hade han från sin far arkitekten Hjalmar Cornielsen-Bergenholtz som bland annat ritat Kungsportsavenyn nr 1 i Göteborg.

Gunnar utbildade sig på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och fick anställning på Wilhelm Beckman Propaganda. Sedan bytte Gunnar arbetsgivare och började 1936 på Esselte Reklam på Vasagatan. Lönen var måttliga 400 kr per månad. Elva år senare var den uppe i 700 kr. Alldeles för lågt tyckte Gunnar som riktade en skrivelse till cheferna:

”Undertecknad får härmed vördsamt hemställa om löneförhöjning med 150:pr.månad fr.o.m. 1 maj 1947”.
Hur det gick med den saken vet vi inte. På Esseltes kontor på Vasagatan de lade Gunnar rum med en annan duktig tecknare, Curt Blixt. Kontoret låg högst upp i huset och deras utsikt över Stockholm var ”stans bästa”. Som nästan alla andra illustratörer jobbade Gunnar även som frilans på kvällar och helger.

Han åtog sig uppdrag för bland andra Friluftsfrämjandet, Djurgårdsmässan, Telegrafstyrelsen, Cirkus,
Liljeholmens Ljus, Stomatol, Pressbyrån, Skansen och många många fler.

Illustrationerna i och omslaget till boken Clara o. jag av Evert Taube blev så bra att Evert Taube skrev till Gunnar och tackade för hans fina teckningar.

Gunnar var även en utmärkt akvarellmålare.

Vi beklagar, vi har inga affischer av denna konstnär i shopen!
Men hör av dig till oss på posters@cometosweden.se om du är intresserad.