Erik Ölmebo

1907-1997

Erik Ölmebo

Erik Ölmebo tog Realexamen i Kristinehamn 1925. Givetvis med ett stort A i teckning. Familjens ekonomi var knapp men med hjälp av skogsarbete, stipendier och extraknäck som dekoratör blev det möjligt för honom att utbilda sig till reklamtecknare på Konstfack 1934–1938.

1938 fick Ölmebo anställning som volontär på annonsbyrån SVEA i Stockholm och 1943 bar det av till Rygårds annonsbyrå för att året därefter byta till Gumaelius, först i Stockholm men sedan på kontoret i Jönköping. 1963 bytte han så till Svenska Telegrambyrån i Karlstad där han arbetade som ateljéchef fram till pensionen 1972.

1952 deltog Ölmebo i vad som ansågs vara världens största affischpristävling, för Marshallhjälpen med 150 tävlande från 18 länder med ca 30 000 bidrag. Han vann första pris i Sverige och fjärde pris internationellt. Hans affisch visade två armar formade till ett V-tecken och hade mottot ”Samarbete för fred-frihet. Högre levnadsstandard.” Prissumman för det internationella priset var 200 dollar och belöningen för den svenska segern blev en treveckorsresa till Paris och Rom.

På sin fritid var Ölmebo mycket produktiv i sin konstnärliga verksamhet med oljemålningar, akvareller och teckningar. Tavlorna målades på plats utomhus för att fånga det rätta ljuset, skuggorna och känslan. Hans landskapsmålningar med ett stort inslag av byggnadsmiljöer inspirerades av Stockholm, Värmland, Danmark och Bohuslän.

Efter sin pensionering målade han också mycket i Spanien.