Curt Blixt

1912-2000

Curt Blixt

Curt Blixt började sin karriär som ciselör hos Hovjuvelerare W.A. Bolin. För att utveckla sin talang tog Curt kvällskurser på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack).

Efter avslutade studier fick han anställning som illustratör och formgivare på Esselte Reklam på Vasagatan i Stockholm. Kontoret (som han delade med vännen Gunnar Bergenholtz) låg högst upp i huset och hade Stockholms bästa utsikt. Några år arbetade han på förlaget Saxon & Lindström för att sedan gå tillbaka till Esselte Reklam.

Affischen ”Stockholm 700 år/years” var Curt Blixts bidrag i den tävling som utlystes för att ta fram en affisch till firandet av att Stockholm fyllde 700 år 1953. Egentligen inföll jubileumsåret 1952, men man bestämde att firandet skulle skjutas fram ett år för att inte konkurrera med Helsingfors som tilldelats Som marolympiaden 1952. Juryn var tillsatt av Stockholms stad och Svenska Turist trafikförbundet och de hade ett 50-tal förslag att välja mellan.

Blixt hade utlovat att bjuda sina vänner på en bättre middag på Riche om han tog hem förstapriset som utöver äran bestod av 3 000 kronor. Hans förslag hade mottot ”Mälardrottningen bjuder på fest i staden och på vattnet”. Blixt vann tävlingen och höll sitt löfte om en bättre middag. Sittningen blev sen och avbröts inte förrän det upptäcktes att konstnären somnat, utarbetad som han var.

Affischen trycktes i drygt 25 000 exemplar. Till jubileet skapade Curt Blixt även affischen ”Stockholm under sju sekler”.