Bengt Linnarsson

1912-1992

Bengt Linnarsson

Bengt Linnarsson föddes i Kalmar och växte upp i Vadstena där pappan hade fått tjänst som rektor. Bengt ville bli arkitekt och gick arkitektutbildningen på KTH i Stockholm. Efter avslutad utbildning i slutet av 1930-talet fick han tjänst som biträdande länsarkitekt i Härnösand för Västernorrlands län där han arbetade fram till sin pensionering.

Linnarsson arbetade huvudsakligen med stadsplanering i länet. En av de byggnader han ritade var Vårdkasstugan – en restaurang och ett café på toppen av Vårdkasberget som drevs i Friluftsfrämjandets regi. Byggnaden finns kvar än i dag och utgör ett landmärke för söderifrån kommande turister till Härnösand.
Måleri och affischer var för Bengt till största delen en fritids syssla och han gjorde det främst för sitt eget höga nöjes skull.

Han målade gärna i olja och akvarell och var autodidakt.

Affischen ”Ångermanland” var en beställning av Ångermanlands Turistförbund. Affischen uppmärksammas 1948 i den månatliga tidningen Annonsören där signaturen ”Mr Poster” skriver följande:

”Landskapsaffischen från Ångermanland har ett gott anslag. Idén med den för landskapet typiska blomman, som tagits upp i förgrunden är god, likaså höstegen. Skall man anmärka på något så tycker vi att förgrunden kunde fått mera färgklang. Annars gör affischen ett vänligt och tilltalande uttryck, och kompositionen är god. Betyg 4 (av 5)”.

 

Vi beklagar, vi har inga affischer av denna konstnär i shopen!
Men hör av dig till oss på posters@cometosweden.se om du är intresserad.