Bengt Brattström

1917-1960

Bengt Brattström

Bengt Brattström föddes i Lidköping 1917 och tog studenten i Lund vid Katedralskolan i Lund 1936. Därefter bar det av till Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) i Stockholm för fem års studier. Bengt var elev på den linje som utbildade teckningslärare och valde som fördjupning att utbilda sig som reklamtecknare.

På skolan mötte Bengt sin framtida fru Lisbeth Davidson, som också var elev på Konstfack.

Efter utbildningen blev det kortare anställningar och frilansuppdrag. Både Bengt och Lisbeth illustrerade i bokserien Min Skattkammare utgiven av Natur & Kultur.

Andra uppdrag var illustrationer till olika Aristospel, bland annat Sjörövarön och Bland fjärilar och småkryp.
Bengt har också tecknat motiven till 12 olika djurpussel i trä. Andra uppdrag under den tiden var illustrationer i Stora kokboken. Han var även illustratör av ett flertal exlibris.

Verksamheten som tecknare drevs i eget företag. Logotypen föreställde ett eklöv och firman hade som slogan ”Trycksaker med nerv”.

Under många år, och fram till sin död, arbetade han som teckningslärare på Södra Latin – en skola med gymnasium och realskola. Parallellt med detta arbetade han som lärare på Konstfackskolans aftonskola. Ämnet var Färglära. Det var under denna tid som han författade boken Färglära (1959). Huvudsyftet var nog främst att använda den som kurslitteratur.

I boken ägnar han ett kapitel åt ”Likheter mellan färgkompositionsläran och den musikaliska kompositionsläran.”

Klassisk musik var nämligen ett av hans stora intressen, han hade oftast musik i bakgrunden när han arbetade hemma. Hans fru vädjade en gång till honom att sänka musiken när de båda barnen skulle somna, men barnen klagade, det var mycket svårare att somna om det var tyst, då de var så vana vid musiken.