Åke Magnusson

1918-1988

Åke Magnusson

Åke Magnusson var son till den kände konstnären Gustaf Magnusson. Familjen hade en konstnärsvåning med utsikt över Riddarfjärden i Stockholm.

Efter realen på Södra Latin fick Åke jobb på MEA som dekoratörsassistent. Lycklig efter första egna veckolönen sprang han hela vägen hem till Söder från Norrmalmstorg. Lycklig skulle han visa upp sin lön … men portmonnän hade han tappat på vägen.

Efter ett tag fick han jobb på SJ som dekoratör. Sedan blev det exercisen och kadettskolan på Karlberg. När kriget kom blev han inkallad till I 21 i Sollefteå och tjänstgjorde uppe vid Karl Gustaf och Karungi vid Torneälven norr om Haparanda.

Väl hemkommen avancerade han på ateljén på SJ. Så småningom blev han byrådirektör och chef för hela reklamavdelningen. Cirka 1960 startade han sedan en egen reklambyrå i bostaden i Sollentuna och tog med sig några medarbetare från SJ. Firman hette AB Åkema, namnet tog han från Åke och sin fru Maj: Åkema.

Han fick jobb av SJ som han gjorde en hel del affischer för. Han gjorde också en affisch för färjan m/s Nils Holgersson. Hela familjen var med på premiärturen på rutten Trelleborg-Sassnitz och året var 1962. Senare blev det ny lokal i Helenelund med ett 10-tal medarbetare. Bland kunderna hade han Fogelfors Hus, Stockholms Sparbank, Lessebo, NTS (Nordisk Transport), NTF (Nordisk Turist Förening) samt Posten med all reklam för frimärken med mera.

Åkes son Bo Gustaf Magnusson berättar: ”Efter min korta session som officer på I 21 jobbade jag några år hos pappa som AD och illustratör. Han var en stor inspiratör och han lärde mig att arbeta hårt och målmedvetet.
Pappa jobbade jämt och man kunde hitta honom överallt med skissblocket för att hitta nya idéer. Han hade ett stort nätverk av kända och okända inom reklam och marknadsföring. Han var oerhört kreativ och det var kul att jobba några år med honom.

Pappa sålde firman ca 1978 och flyttade till Öland, där han byggde ett fantastiskt fint ställe med ateljé bakom kyrkan i Högby med havsutsikt. Min bror flyttade till Australien och Åke och Maj hälsade på honom och reste runt i landet. Åke sa att han ska flytta till Australien död eller levande. Han blev sjuk och dog 1988 innan de hann flytta.

Maj emigrerade till Australien på hösten 1988 och tog med Åke i en urna som handbagage. Så till sist kom han faktiskt till sitt drömland!”