+46 (0)76 110 99 48

 posters(a)cometosweden.se

Come to Sweden
Publishing AB
 

© Come to Sweden
Publishing AB 2017

Först hittade vi affischerna.
Sen gjorde vi en bok.

Vi har ränt runt bland museer, arkiv, släktingar och privatsamlare – allt för att hitta de bästa svenska vintage reseaffischerna. Nu vill vi visa upp dem för hela världen.

Därför har vi gjort en riktigt mastig ”Coffee Table book” med 210 reseaffischer – affischer som har använts för att marknadsföra Sverige både hemma och utomlands.

Men det är mer än en bilderbok – skribenten Michael Tjelder berättar för oss hur resandet kunde te sig ”när seklet var ungt”. Vart reste man och vem var det som reste?

Dessutom är vi nyfikna på affischkonstnärerna – våra hjältar. Vi har intervjuat konstnärer, släktingar och arbetskamrater och hittat makalösa livsöden. Vi har stött på allt från hård konkurrens till djupa vänskapsband mellan dessa ofta helt okända brukskonstnärer.

Varför just reseaffischer?

Varför reseaffischer kanske du undrar. Vi ser det som ett tidsdokument, som kulturhistoria. Reseaffischer berättar hur man under 1900-talets första hälft såg på sitt eget land och sin stad. En del budskap blir rent komiska och helt omvänt hur vi idag skulle berätta om vårt land.

Se till exempel på Sundsvall. När staden 1947 arrangerar Svenska skidspelen är det med en karta över Sundsvall och en skidflicka som pekar ut staden med sin stav. För att visa vilken progressiv stad Sundsvall är har man nogsamt markerat ut inte mindre än 16 rykande smutsiga fabriker som pryder inloppet till staden ...

Låt oss ändå vara överens om en sak: det bästa som finns är att resa. Dåtidens affischkonstnärer kunde verkligen konsten att visualisera människors drömmar och förväntningar om landet i norr. En fjällresa i Jämtland eller en badvecka i Varberg eller varför inte en sommartur till Visby. I affischens värld var allt inom räckhåll.

Genom affischerna kan vi också följa med samhällsutvecklingen. I de äldsta ligger fokus på Maskinen: stor båt, snabbt tåg och glänsande flygplan. Senare handlar det om att illustrera resmålet och att visa på resandets glädje och glamour.  

Ett bortglömt släkte

En slående sak är anonymiteten hos konstnärerna. Visst förekommer det kända konstnärer bland dessa affischmakare, men lejonparten är gjorda av i dag bortglömda konstnärer. Just deras historia vill vi berätta så långt det är möjligt.

Ändå finns det efter år av detektivarbete fortfarande vissa affischer och konstnärer som vi inte vet ett skvatt om. Vår förhoppning är att genom att publicera boken så ska dessa ge sig till känna.

Ute nu!

Köp din bok här!