+46 (0)76 110 99 48

 posters(a)cometosweden.se

Come to Sweden
Publishing AB
 

© Come to Sweden
Publishing AB 2017

 

Affischjägaren letar efter guld i arkiven

Allt började när journalisten Magnus Londen passerade ett antikvariat i Helsingfors och såg en makalös reseaffisch av Jorma Suhonen i skyltfönstret. Ur detta uppvaknande började en affischjakt över hela världen efter fler finska reseaffischer.

Resultatet blev en coffie table-bok med över 200 finländska reseaffischer. När Magnus sedan blev nerringd av intresserade människor från när och fjärran som frågade var de kunde köpa affischerna, föddes en affärsidé.

Företaget Come to Finland Publishing började så sakta bli känt och efter en mässa i Stockholm bestämde sig Magnus & C:o för att ta reda på allt om svenska reseaffischer.

Den svenske affischjägaren föds

Uppdraget gick till Jens Vagland som började sökandet. Första frågan var förstås: har Sverige haft samma traditioner som Finland vad gäller reseaffischer?

Till en början såg det ganska blekt ut men allt eftersom tiden gick fick vi allt fler ledtrådar att nysta i. Det var rena detektivarbetet.

Vi hittade en otrolig skatt av den kände Erik Heffer hos hans son nere på kontinenten. Vi stortrivdes på Kungliga Biblioteket – utan KB hade vår kommande bok blivit betydligt tunnare …

Vi hittade en av Hans-Erik Olséns söner som på vinden hade helt unika reseaffischer.

Vi fann dottern till Inga-Greta Solbreck-Möller som hade sparat massor av sin mammas fina affischer, dessutom ett par original som aldrig har tryckts. I Norge hade vi sedan tidigare kontakt med en affischsamlare som kunde ge oss en bra start med många fina affischer. Inte att glömma flera familjer som har otroliga samlingar hemma hos sig.

Nästan alla av dessa konstnärer har gått ur tiden. Men ett par undantag finns det.

När man har nördat ner sig i denna tidsera, och att sedan få träffa en av femtiotalets stora affischgiganter; Fritjof Pedersén och höra när han berättar om hur det var att jobba med Martin Gavler och ha möten med Anders Beckman eller när han vann Svenska Amerikalinjens affischtävling 1952, ja då har man världens roligaste jobb!

Konstnären Lars-Erik Falk likaså. Att få sitta i hans vindsateljé i Sigtuna och lyssna på hans berättelser om när han som ung jobbade på Beckman Reklam eller hur han tillsammans med Olle Ericson gjorde en affisch för Skansen. Det har varit magiskt.

Alla vi har varit i kontakt med har visat en otrolig glädje och vilja att hjälpa oss att ge uppmärksamhet för dessa – i många fall – bortglömda affischkonstnärer.

Ovärderliga historier och livsöden

Om vi får ge ett allmänt råd till alla som har föräldrar kvar i livet: Ta och skriv ner deras livshistoria. Var de föddes och var de gick i skolan och vilka arbetsplatser de har haft.

När vi kontaktat olika familjer har det lett till att släkten startat interna mailgrupper  och vi har märkt hur roligt de har haft när de har försökt minnas hur det var med deras farfar. ”Äntligen kom någon och gav oss en knuff i rätt riktning” har vi fått höra. ”Nu har familjen en liten skrift om farfar som sedan som kan ges till barnen”.

Historia är viktigt. Inte bara historien om kungar och presidenter!

Men den här affischresan är långt ifrån över. På suddiga bilder från tidigt 1900-tal har vi sett makalösa affischer som vi verkligen vill publicera. Sökandet har kommit en bra bit på väg men till slutdestinationen når vi aldrig, som tur är!

Har du någon snygg affisch på vinden?